SAMTALETYPER PÅ ATLAS PSYKIATRISK KLINIK
OPSTARTSSAMTALE
En opstartssamtale er udgangspunktet for et forløb på ATLAS Psykiatrisk Klinik.
Du/I og behandleren vil sammen til denne samtale danne jer et overblik over situationen og lægge en plan for det videre forløb.
For børn og unge gælder, at de skal deltage i opstartssamtalen sammen med forældre/værger. For voksne gælder, at man er velkommen til at medbringe en pårørende, men det er helt frivilligt.
En opstartssamtale koster 6.000 kr., hvis du selv skal betale forløbet.
SUNDHEDSTJEK
Til et sundhedstjek vil sundhedsfagligt personale foretage en fysisk undersøgelse og lytte på hjerte og lunger. Alle patienter fra 15 år og op får taget et hjertekardiogram (EKG). Nogle gange vurderes det, at børn under 15 år også bookes til EKG. Efter samtalen vil vi bestille blodprøver, som du efterfølgende skal få foretaget, enten ved din egen læge eller på nærmeste sygehuslaboratorium.
For børn og unge gælder, at de skal deltage i sundhedstjekket – gerne sammen med forældre/værger. De skal følges til denne konsultation.
MEDICINSAMTALE
Til en medicinsamtale vil du/I møde en speciallæge i enten børne- og ungdomspsykiatri eller voksenpsykiatri med henblik på opstart af medicinsk behandling.
For børn og unge gælder, at de skal deltage medicinsamtalen sammen med forældre/værger.
Til samtalen vil speciallægen give vigtig information om medicinen og den forventede effekt og eventuelle bivirkninger. Du kan også altid læse mere om dette her.
Vi kan ikke garantere på forhånd, at der bliver udskrevet medicin til samtalen, da speciallægen først skal vurdere på alle parametre f.eks. blodprøver, EKG, målte værdier, den fysiske undersøgelse og andre evt. fysiske og psykiske sygdomme, til selve samtalen, inden en videre plan kan laves.
Opstartes der medicin, vil speciallægen udskrive en recept, som efterfølgende kan hentes på et valgfrit apotek.
Du/I vil altid blive indkaldt til medicinjusteringssamtaler ved en sygeplejerske som led i den medicinske behandling. Det er vigtigt, at du følges tæt, når du er opstartet i medicin.
Ved evt. senere behov for skift af medicin f.eks. pga. bivirkninger eller at medicinen ikke virker optimalt, vil en ny medicinsamtale hos speciallæge og de tilhørende medicinjusteringssamtaler hos sygeplejerske, blive nødvendig. Dette vil som regel medføre en egenbetaling, også selv om man er forsikringspatient, da forsikringsselskabet som hovedregel ikke dækker flere behandlingsforsøg.
UDREDNINGSSAMTALER OG -TESTS
Hvis du skal udredes, vil du blive indkaldt til en eller flere udredningssamtaler-, -tests og undersøgelser. Det kan være test-konsultationer, hvor patienten undersøges eller testes. Det kan også være interviews eller anamnese-samtaler, hvor der indhentes flere oplysninger i en bestemt retning til brug for udredningen. Vi anvender også spørgeskemaer og kan involvere skole/daginstitution.
I undersøgelse- og testning er det patienten selv, der undersøges. Er du/I eksempelvis indkaldt til:
- ADOS-testning
- WISC/WAIS/WPPSI-testning
- Conners / CPT-testning
- CY-BOCS-testning
- K-SADS, D-KEF, ACE eller TOMAL
så er det barnet/den unge selv – eller dig som patient, der skal deltage.
Et barn skal følges af en pårørende til disse undersøgelser. I mange tilfælde kan barnet indgå i undersøgelsen alene sammen med behandleren – mens det for andre børn er nødvendigt, at en forælder er til stede i rummet.
For børn og unge gælder, at det typisk er forældrene, der alene deltager i anamnese-samtaler. Det vil fremgå af indkalde-brevet.
Er du indkaldt til et DIVA-interview, kan det være en fordel at tage en pårørende, der har kendt dig i din barndom, med til denne konsultation. Du kan også have en pårørende klar på telefonen til at svare på eventuelle spørgsmål, som du ikke selv kan svare på vedrørende eksempelvis den tidlige barndom.